Melodifestivalen

Här är Melodifestivalens nya huskör och husdansare

Efter förra årets comeback av huskören och husdansarna, följer de återigen med under hela Melodifestivalens turné 2014. Däremot är det annat gäng av sångare och dansare som backar upp artisterna i år.

Simon Lingmerth, Matilda Lindell på sång, Carin Mårtensson och Patrik Riber på dans. Det är husensemblens uppställning i Melodifestivalen 2014.

Genom olika TV-sända talangjakter har både Simon och Matilda erfarenhet av direktsänd TV. 2010 var Simon med i Idol och 2011 deltog Matilda i True Talent med Tommy Körberg som coach. Hon har även körat bakom olika artister i bland annat Världens barn-galan, Allsång på Skansen och Nyhetsmorgon.

– Efter det har jag full respekt för de artister som uppträder i TV, det är inte alltid det lättaste, säger Simon Lingmerth.

Dansade bakom Perrelli och Wahlgren

Carin är inte heller främmande för TV-framträdanden. Bland annat var hon år 2012 en av dansarna i Charlotte Perrellis nummer ”The Girl” och förra året dansade Carin bakom trion Swedish House Wives i deras fartfyllda framträdande. Dessutom har hon synts som dansare i Kvällen är din, The Voice, Kändishoppet och flera TV-galor.

–  Det kändes som en självklart att tacka ja till Melodifestivalen. Jag har varit med tidigare, men då som extern dansare. Så nu ska det bli kul att få vara med alla veckorna, säger Carin Mårtensson.

Utöver olika tv-framträdanden omfattar hennes danskarriär flera år på Wallmans salonger i Köpenhamn och dansutbildning på Danslinjen och Balettakademin.

Euphoria - en favorit

De övriga i husensemblen har också gedigna utbildningar bakom sig. Inte minst Patrik Riber som förutom en treårig utbildning på Kungliga Balettskolan i Stockholm och Hässelbygårdsskolans Musikalklasser, även har tränat i skolorna The Edge, Millenium och Debbi Reynolds i Los Angeles.

Både Simon och Carin håller Loreens bidrag ”Euphoria” som en tidigare Melodifestivalfavorit, medan Patrik har två andra i minnet.

–  Den första är väl Blond med ”Bara hon älskar mig” och den andra Carola med ”Fångad av en stormvind”. Jag tyckte dansarna bakom Carola var grymma, säger Patrik Riber.

Vana med turnélivet

I årets upplaga av Melodifestivalen följer ensemblen med på hela turnén, men turnerandet är de redan vana vid. Dansaren Patrik har följt med på många stora turnéer där Ladies Night och Rhapsody In Rock var två av dem. Medan Matilda har spenderat mycket tid på turné i USA med sitt ABBA-tributeband ”The Visitors”, där hon har rollen som Agnetha Fältskog.

Innan Melodifestivalen kände de inte varandra speciellt väl. Matilda och Simon är de enda som hade träffats tidigare.

–  Vi har setts en gång förut då han gästade i ett Earth Wind and Fire-band som jag sjunger i. Det funkade toppen redan då, så jag blev glad när jag hörde att det var Simon och jag i huskören. Det är väldigt lätt att jobba ihop, säger Matilda Lindell.

”En självklar höjdpunkt varje år”

Hur som helst kommer intresset av Melodifestivalen kunna föra dem samman.

–  Eftersom jag alltid varit intresserad av sång och dans, har Melodifestivalen varit en självklar höjdpunkt varje år. Senast hade vi Mellofest hemma och bjöd in alla grannarna, säger Simon Lingmerth.

Även Carin och Matilda brukar se så mycket som möjligt av festivalen, även när de är ute på jobb.

–  När jag var yngre så satt jag som fastklistrad. Men nu är det lite olika från år till år. Det händer ofta att det riggas upp en dator någonstans i en loge om man är på gig, Man vill ju inte missa det, säger Matilda Lindell.

Helena Elisabet Nilsson
helena.e.nilsson@svt.se

Faktaruta

• Simon Lingmerth, 28 år – huskör
• Matilda Lindell, 31 år – huskör
• Carin Mårtensson, 29 år – husdansare
• Patrik Riber, 28 år – husdansare

Artikel-information
Artikel-id: 1753032
Artikeln skapad: 2018-12-17 21:14:30
Artikelns ursprungliga url: http://www.svt.se/melodifestivalen/har-ar-arets-huskor-och-husdansare
Bild-id:
Bildtext: Simon Lingmerth är med i huskören i Melodifestivalen. Här står han framför en byggnad.
Fotograf: Privat